Locatie: Oude Haven van Hoorn

Omschrijving
De Hoornse haven heeft in de loop der eeuwen een grote rol in het karakter en de ontwikkeling van de stad gespeeld. Eens was de haven het vertrekpunt van de schepen der machtige V.O.C., later vond de vissersvloot er een thuishaven.

Adres
Hoofd 2a

Plaats
Hoorn

Route
Met de auto naar Hoornse Haven

Komende over de A7 vanaf Amsterdam, neemt u afslag Hoorn afritnr. 8. Onderaan de weg gaat u rechts, bij het eerste stoplicht weer rechts. U rijdt nu op het Keern. Achtereenvolgens komt u langs een stoplicht, over het spoor, wederom langs een stoplicht en over een kruising. U gaat steeds rechtdoor. Dan maakt de doorgaande weg een slinger, rechts en weer links. U zit op de Westerdijk en ziet aan uw rechterhand het IJsselmeer en links de Schouwburg “Het Park”. Bij het bord “doorgaand verkeer linksaf” gaat u rechtdoor, neemt u dan de eerste links; het West. Hier gaat u meteen de eerste rechts, een smal straatje in, de Paardensteeg. Deze gaat over in de Italiaanse Zeedijk. Aan het eind van deze straat ziet u de Hoofdtoren staan. Rondom deze toren liggen de schepen voor Allround zeilcharter Oxalex afgemeerd.
Gezien de beperkte parkeerruimte (alleen voor vergunninghouders) kunt u enkel snel laden en/of lossen. U kunt elders (bewaakt) parkeren, bijvoorbeeld bij schouwburg “Het Park” aan de Westerdijk. Ook kunt u het bord 'P Havens' volgen en gratis parkeren op het dag parkeerterrein bij de brandweer op de nieuwe wal.

Vervolgens loopt u richting Centrum en de oude haven.
Deze wandeling neemt slechts 5 min. in beslag.


Met de bus naar Hoornse Haven
Komende over de A7 vanaf Amsterdam, neemt u afslag Hoorn afritnr. 8. Onderaan de weg gaat u rechts, bij het eerste stoplicht weer rechts. U rijdt nu op het Keern. Achtereenvolgens komt u langs een stoplicht, over het spoor, wederom langs een stoplicht en over een kruising. U gaat steeds rechtdoor. Dan maakt de doorgaande weg een slinger, rechts en weer links. U zit op de Westerdijk en ziet aan uw rechterhand het IJsselmeer en links de Schouwburg “Het Park”. Aan het einde van de Westerdijk gekomen kunt u het beste de buspassagiers laten uitstappen. De passagiers kunnen lopend via de straat “Achter op ’t zand” de haven bereiken. Daar is de toren ’t Houten Hoofd te zien.

Website
http://www.hoorn.nl/Smartsite.shtml?id=15408